Rapport från historiens första mentalträff: Reidar Wasenius’ råd till nystartade företag

23.12.2017

Lördagen den 25.11.2017 var en stor dag! Då ordnades historiens första mentalträff. Syftet var att samla oss som arbetar med mentalträning för att diskutera gemensamma frågor och få lite nytändning i höstmörkret.

Träffen ordnades av Förbundet för mentala tränare i Finland r.f, som är ett nätverk för utbildade mentala tränare. En av förbundets viktigaste uppgifter är att erbjuda möjligheten till vidareutbildning och diskussion av aktuella teman. Programmet för dagen hade således byggts upp för att stödja såväl nytt lärande som nätverkande mellan medlemmarna.

Vi hade äran att ha den inspirerande Reidar Wasenius som gästtalare!

Reidar är hjärnexpert och har utvecklat ett eget koncept som heter "Aivobic" och som utförs av en "Personal Brainer". Han berättade om sina första stapplande steg som företagare och hur han så småningom byggde upp sin verksamhet till en framgångsrik affärsrörelse. Numera är han VD för Finnish Business Angels Networks.

Deltagarna fullkomligen sög åt sig vartenda ord Reidar sade. De flesta som deltog i träffen är glada egenföretagare eller funderar på att bli det, så hans budskap till oss föll verkligen i god jord.

Reidar hade fyra huvudbudskap:

1. Välj din målgrupp

Försök inte sälja allt till alla, utan begränsa din målgrupp. På det sättet kan du rikta din marknadsföring och skräddarsy dina tjänster.

2. Bygg varumärken

Paketera dina tjänster till lättbegripliga helheter och hitta på slagkraftiga namn för dem, i stil med "Aivobic" och "Personal Brainer".

3. Nätverka

Ta varje tillfälle i akt att nätverkaoch skapa nya kontakter! Du vet aldrig när du stöter på en person som kan hjälpa dig framåt i karriären. Försök också att hitta samarbetspartners som kompletterar dina tjänster och kan medföra nya kunder till er båda.

4. Syns du inte så finns du inte

Skapa en webbsida och utnyttja de gratisplattformar som finns för att nå ut till potentiella kunder - Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram... Investera några slantar i sponsorerade inlägg, Adwords och Search Engine Optimization. Var aktiv till exempel genom att blogga regelbundet.

Reidar avslutade sin uppfriskande föreläsning med hjärninformation samt hjärngympa, alltså Aivobic.

Deltagarna i den första mentalträffen någonsin gick nöjda hem. Dels blev vi utrustade med en hel del nya tankar och konkreta förslag på hur vi kan arbeta vidare, dels med en härlig känsla av hur mycket kraften från dylika nätverk kan stärka oss i vår yrkesroll.

Det är lika viktigt att träna knoppen som att träna kroppen!

Amy Skogberg

https://amy.ratata.fi/blogg/