Annorlunda tider kräver annorlunda verktyg!

06.05.2020

Förbundets medlem och certifierade mentala tränaren Rolli Snellman berättar om hur han tillsammans med sin syster Cilla kom på och förverkligade en idé på bara några dagar; Elevpodden, som blev en succé.

När skolorna stängde var beslutet enkelt. Vi är dagligen i kontakt med elever gällande deras mående. Elevpodden blev ytterligare ett sätt att nå ut till elever på distans.

Till vardags jobbar vi vid högstadiet Ådalens Skola i Kronoby, Rolli som skolcoach och Cilla som skolgångsbiträde. Saknaden efter våra jobb och ungdomarna blev för stora, vi var helt enkelt tvungna att hitta en lösning! 

Man kan säga att Elevpodden startades upp inom ett dygn, från tanke till handling. Det visade sig att vi båda burit på samma tanke den senaste veckan, men när Camilla förde det på tal var tidsförloppet från tanke till handling ungefär en timme långt. Här fanns ingen tid att förlora!

Avsnitten valde vi att bygga upp enligt en enkel princip. Korta, men informativa och i en positiv anda. Ingen av oss hade tidigare handskats med ljudredigering, men efter ca 15 minuters bläddrande bland tutorials på Youtube så var det problemet löst. Varje onsdag är inspelningsdag och ett nytt avsnitt släpps varje fredag.

I podden pratar vi på en lättsam nivå om skollivet, distansstudier, välmående och allt en skolelev kan behöva få höra eller få bekräftat, särskilt i dessa tider. Varje avsnitt innehåller avslutningsvis konkreta tips på hur man kan tackla situationer inom det tema vi behandlat i avsnittet. På så vis får lyssnarna både stärkande ord, men också konkreta verktyg.

Vi valde också att bjuda in en gäst till podden för att tillsammans diskutera relationer och konflikter.

Vi är jätteglada och tacksamma över all feedback vi fått på podden! 

En sak som värmer våra hjärtan extra mycket är att flera skolor runtom i svenskfinland har använt poddavsnitten som distansuppgifter åt sina elever. Eleverna ska lyssna på avsnitten och svara på frågor om avsnittet. Detta gör oss extra inspirerade.

Vi kan också glatt meddela att vi kommer att köra Elevpodden LIVE i samarbete med Larsmo När-TV via Youtube fredag 22.5 kl 19:00.

Under livesändningen kommer lyssnarna att ha möjlighet att skicka in anonyma frågor och kommentarer till oss som vi lyfter fram.

Nu ska skolorna öppnas upp igen och vi kommer osökt att tänka på Elevpoddens framtid. Inget är ännu beslutat, men om vi båda känner oss själva tillräckligt väl, så får man misstänka att svenskfinlands skolelever inte hört oss för sista gången!

//Roland "Rolli" Snellman och Camilla "Cilla" Svenfelt 

HÄR kan du lyssna på Elevpodden